FAQ

Luftspalt

  • Måste man ha luftspalt i taket?

  • I 9 fall av 10 rekommenderar vi luftspalt, anledningen är att vi inte vill bygga in fukt i råsponten. Fukten som blir kommer från pappspiken, där kondensen inte kommer ut på grund av tätskiktets ovansida (papp) och undersida (polyuretanskum). Om du vill undvika luftspalt så rekommenderar vi diffusionsöppen takspalt.

Isolering

  • Vad är skillnaden mellan skumisolering och sprutisolering?

  • Kärt barn har många namn. Inom branschen är det fler som kopplar sprutisolering till de konventionella isoleringsmetoderna (lösull, mineralull, glasfiber etc) och när man talar om skumisolering är det Polyuretanskum man menar. Isolering med Polyuretanskum har fler namn; skumisolering, sprayisolering, foam isolering mm.

  • Vad betyder sluten cell och öppen cell i sprutisolering?

  • Polyuretan går att få i två olika typer, öppna celler eller slutna celler. Med polyuretan slutna celler behövs ingen diffusionsspärr, öppna celler kan ta åt sig fukt och bör därför diffusionstätas. Polyuretan med slutna celler har i princip nästan den dubbla teoretiskaisoleringsförmågan jämfört med mineralull, men i praktiken är isoleringsförmågan ännu bättre då det blir helt tätt, man slipper alla skarvar. Vi isolerar endast med slutencellig Polyuretan.

  • Hur mycket kostar det att isolera ett hus?

  • I våra offerter listar vi kostnader på material, arbetstid och restid. Beroende på yta kommer kostnaderna att öka. För att ta ut en offert till dig behöver vi veta: vad är det som ska isoleras, hur stor yta och hur många mm skum ni skulle behöva ha.

  • Hur isolerar man en betongvägg?

  • Polyuretanskum går enkelt att isolera på betong, det fäster på alla underlag.

  • Vad är bäst att isolera golv med?

  • Kalla golv vill vi alla undvika; kallras medför också högre uppvärmningskostnader. I golvbjälklag finns många små utrymmen där kall luft kan sippra igenom. Att injektera med polyuretan går snabbt och är effektivt. Genom att injektera golvet med polyuretanskummets öppna celler får du ett täckande isoleringsskikt som är mycket lufttätt. Polyuretanskummet fyller ut tomrummet i varje hörn och riskerar inte att sjunka ihop med tiden. Ska du renovera ett gammalt golv eller lägga ett nytt? Kontrollera vilken typ av golvisolering som finns under det befintliga golvet om du vill isolera med polyuretan.

  • Vad kostar skumisolering?

  • I våra offerter listar vi kostnader på material, arbetstid och restid. Beroende på yta kommer kostnaderna att öka. För att ta ut en offert till dig behöver vi veta: vad är det som ska isoleras, hur stor yta och hur många mm skum ni skulle behöva ha.

  • Hur mycket sparar man på att isolera vinden?

  • Med sprayisolering undviker du skarvar och kan förvissa dig om att alla hörn och utrymmen täcks och får en bra isolering. Med polyuretanskum (slutna celler) kan du minska din uppvärmningskostnad. Med polyuretanskum får du även en mycket större yta jämfört med mer konventionella metoder. Jämfört med konventionell isolering kan tjockleken minskas med 50-65%. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150-200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt.

  • Vad är skumisolering?

  • Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden. Materialet finns nästan överallt och vi möter det varje dag; polyuretan bidrar med komfort, säkerhet och design i en mängd produkter. Styvt isolerskum finns bland annat i prefabricerade byggelement, fjärrvärmekulvertar, husvagnar och kylskåp. Flexibelt skum finns i sängmadrasser, kvalitetsmöbler och instrumentbrädor. Polyuretan, som ibland kallas uretan eller PUR, är ett material med närmast obegränsade användningsområden. Materialet karaktäriseras av låg vikt, styrka, stabilitet och oöverträffade isoleringsegenskaper.

  • Åtar ni er att riva ut gamla isoleringen?

  • Vår tjänst innefattar ingen rivning av gammal isolering.

  • Elkablar låter man dom försvinna i skummet?

  • Ja, elkablar kan man isolera in i skummet.

  • Vad är skillnaden mellan lösull och skumisolering?

  • Polyuretan med slutna celler har i princip nästan den dubbla teoretiska isoleringsförmågan jämfört med lösull, men i praktiken är isoleringsförmågan ännu bättre då det blir helt tätt och man slipper alla skarvar. Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering.

    Jämfört med konventionell isolering kan även tjockleken minskas med 50 – 65 %. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150 –200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt. Med isolering av polyuretanskum får du en större boyta, sänker uppvärmningskostnaden (lägre elförbrukning), skarvlös isolering (vilket tar bort köldbryggor och gör isolering av hörn och trånga utrymmen enkel) och kräver minimalt förarbete.

  • Vad är skillnaderna mellan mineralull och polyuretanisolering (skumisolering)?

  • Mineralull tillverkas av tunna fibrer i glas (glasull) eller stenmaterial (stenull). Materialet binds samman med hjälp av fenol och formaldehydharts. Detta är ämnen som är giftiga, men vid normal användning av materialet anses gifterna vara bundna och stabila. Det krävs mycket energi, och stor miljöpåverkan för att tillverka mineralull, och dammet är också ett arbetsmiljöproblem.

    Polyuretan är i grund och botten en plast som består av en grupp av kemiska reaktioner, så kallade polymerer, som kan ges mycket olika materialegenskaper: den kan vara mjuk eller hård och finns i konsistenserna massiv eller skum. Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden.
    Den Polyuretan vi använder till sprayisolering består i huvudsak av Polyol och Isocyanat i förening. Viktigt att komma ihåg om polyuretan är att alla isocyanater neutraliseras när polyolen och isocynaten blandas tillsammans och härdar. Efter applicering bildar den en helt miljövänlig produkt som med slutna celler blir hård då den exponderat. Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering.
    Jämfört med konventionell isolering kan även tjockleken minskas med 50 – 65 %. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150 –200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt.

  • Vad är Λ (lambda-värde)?

  • Lambda-värde är ett mått på hur värme leds genom ett material, mätt i W/(m·K). Ett lågt lambda-värde ger en bättre isoleringseffekt, vilket kan leda till lägre energikostnader och en mer hållbar byggnad. Dessutom kan ett lågt lambda-värde bidra till att uppfylla krav som finns i byggregler och byggstandarder. Polyuretan är fuktavvisande, lätt och har oöverträffad isoleringsförmåga (Λ 0,021). Genom att spraya polyuretan får du dessutom en isolering utan sömmar (läs: inga köldbryggor). Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas heller inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering. Bild två visar Λ-värde för fuktig sten- och glasfiberull. (Ju lägre värde desto bättre isoleringsförmåga.)

  • Kan man återvinna polyuretanskum?

  • Det finns väl utvecklade metoder och procedurer för direkt och indirekt återanvändning av polyuretan. Bara i västra Europa finns det minst 900 företag som arbetar med återvinning av plast. Cirka 50 av dessa finns i Skandinavien. Denna och ytterligare information finns tillgänglig hos det brittiska marknadsundersökningsinstitutet för global plastindustrin: Applied Market Information Ltd (AMI).

  • Påverkar polyuretanskummet miljön?

  • Polyuretan bidrar på flera sätt till en hållbar miljö. Goda isolationsegenskaper i t.ex byggmaterial förbättrar energieffektiviteten vilket minskar behovet av energi för uppvärmning och kylning.

    I många applikationer är polyuretan dessutom det enda alternativet som klarar de tuffa krav som omgivningen kräver i form av exempelvis slitstyrka eller kemikaliebeständighet. Att välja ett material som håller länge är ett hållbart val.
    Ytterligare miljöfördelar är att polyuretan går att återbruka, det kan malas och sedan återanvändas. Polyuretan är dessutom en stor energikälla vid förbränning. Vid förbränning frigörs samma mängd av kritiska element som vid förbränning av exempelvis trä, kol, läder och kork.
    Materialets starka struktur gör att produkter tillverkade i polyuretan har en lång livstid och behöver därför sällan ersättas. Polyuretans livslängd överstiger 50 år, beroende på applikation och användande. Polyuretan som är inneslutet i t.ex. ett rör eller en prefabvägg kan med största sannolikhet bli mycket äldre. Polyuretanskum är ett hållbart isoleringsalternativ.

  • Hur isolerar man ett gammalt hus?

  • Att tilläggsisolera passar bra i till exempel i gamla hus med sågspånsfyllning, eller om den befintliga isoleringen sjunkit ihop. Om det finns utrymme så injekteras då polyuretanskum. Tilläggsisolera går bra att göra både på vind/tak, väggar och golv. Kallras medför högre uppvärmningskostnader. I golvbjälklag finns många små utrymmen där kall luft kan sippra igenom. Täta spalten mellan vägg och golv med injekterad polyuretan, så du slipper drag från golvkanten. Det är där de största problemen finns, speciellt i äldre fastigheter. Förbättra isoleringen i golvet när du ändå har möjlighet. Med tilläggsisolering i sluten cellig polyuretan behåller du yta, minskar uppvärmningskostnader och behöver inte tänka på diffusionsspärr.

    Att injektera med polyuretanskummets öppna celler går snabbt och är effektivt, du får ett täckande isoleringsskikt som är mycket lufttätt. Polyuretanskummet fyller ut tomrummet i varje hörn och riskerar inte att sjunka ihop med tiden. Kontrollera vilken typ av isolering som redan finns om du vill isolera med polyuretan.

  • Vilken isolering är bäst mot fukt?

  • Polyuretanskum är ett fuktavvisande material och går även att tvätta samt måla. Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering. (Bild som visar skillnaden mellan skumisolering och konventionellisolering finns i bildmappen på Google drive)

  • Vilket material isolerar värme bäst?

  • Den Polyuretan vi använder till sprayisolering består i huvudsak av Polyol och Isocyanat i förening och bildar efter applicering. Med polyuretanskum blir det inga skarvar som med exempelvis isolering med lösull. Jämfört med konventionell isolering kan tjockleken minskas med 50-65%. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150-200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt. Polyuretan är i grund och botten en plast som består av en grupp av kemiska reaktioner så kallade polymerer som kan ges mycket olika materialegenskaper: den kan vara mjuk eller hård och kan fås i konsistenserna massiv eller skum. Den har en mycket god värmebeständighet och klarar nötning. (Polyuretan har dessutom goda elektriskt isolerande egenskaper).

  • Hur mycket tjänar man på att isolera taket?

  • Med sprayisolering undviker du skarvar och kan förvissa dig om att alla hörn och utrymmen täcks och får en bra isolering. Med polyuretanskum (slutna celler) kan du minska din uppvärmningskostnad. Med polyuretanskum får du även en mycket större yta jämfört med mer konventionella metoder. Jämfört med konventionell isolering kan tjockleken minskas med 50-65%. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150-200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt.

  • Vid skumning av vindsgolv kan man gå på skummet utan att förstöra det?

  • Ja, när sprayisolering i polyuretan (sluten cell) har härdat klart (efter ca 20 min) kan man gå på materialet. Oavsett tjocklek.

  • Går det att spruta vid minusgrader?

  • För bästa möjliga resultat isolerar vi inte i minusgrader. Vi kan isolera under förhållanden när det är runt +5°C. Våra maskiner klarar inte att värma upp materialet i kallare förhållanden.

  • Vad tycker mössen om skummet?

  • Möss och andra djur gillar inte polyuretanskumsisolering. Isolering med polyuretan håller istället möss och andra djur borta.

Polyuretan

  • Vad är skillnaden mellan skumisolering och sprutisolering?

  • Kärt barn har många namn. Inom branschen är det fler som kopplar sprutisolering till de konventionella isoleringsmetoderna (lösull, mineralull, glasfiber etc) och när man talar om skumisolering är det Polyuretanskum man menar. Isolering med Polyuretanskum har fler namn; skumisolering, sprayisolering, foam isolering mm.

  • Vad är Λ (lambda-värde)?

  • Lambda-värde är ett mått på hur värme leds genom ett material, mätt i W/(m·K). Ett lågt lambda-värde ger en bättre isoleringseffekt, vilket kan leda till lägre energikostnader och en mer hållbar byggnad. Dessutom kan ett lågt lambda-värde bidra till att uppfylla krav som finns i byggregler och byggstandarder. Polyuretan är fuktavvisande, lätt och har oöverträffad isoleringsförmåga (Λ 0,021). Genom att spraya polyuretan får du dessutom en isolering utan sömmar (läs: inga köldbryggor). Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas heller inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering. Bild två visar Λ-värde för fuktig sten- och glasfiberull. (Ju lägre värde desto bättre isoleringsförmåga.)

  • Påverkar polyuretanskummet miljön?

  • Polyuretan bidrar på flera sätt till en hållbar miljö. Goda isolationsegenskaper i t.ex byggmaterial förbättrar energieffektiviteten vilket minskar behovet av energi för uppvärmning och kylning.

    I många applikationer är polyuretan dessutom det enda alternativet som klarar de tuffa krav som omgivningen kräver i form av exempelvis slitstyrka eller kemikaliebeständighet. Att välja ett material som håller länge är ett hållbart val.
    Ytterligare miljöfördelar är att polyuretan går att återbruka, det kan malas och sedan återanvändas. Polyuretan är dessutom en stor energikälla vid förbränning. Vid förbränning frigörs samma mängd av kritiska element som vid förbränning av exempelvis trä, kol, läder och kork.

    Materialets starka struktur gör att produkter tillverkade i polyuretan har en lång livstid och behöver därför sällan ersättas. Polyuretans livslängd överstiger 50 år, beroende på applikation och användande. Polyuretan som är inneslutet i t.ex. ett rör eller en prefabvägg kan med största sannolikhet bli mycket äldre. Polyuretanskum är ett hållbart isoleringsalternativ.

  • När är härdplaster som farligast? (MYT)

  • Polyuretan innehåller isocyanater* som kan frigöras vid uppvärmning och slipning, det är då materialet är farligt att andas in, därmed är det viktigt att anlita en professionell aktör med erfarenhet och kunskap om hanteringen. Som ett led i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete utbildar vi alla våra anställda inom härdplast redan från början. Vi arbetar alltid enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2014:43. Efter ett dygn är det ofarligt att vistas i utrymmet som isolerats med polyuretanskum. *Isocyanat är en råoljeprodukt som tas ut i ett av stegen i raffinaderiets cracker-anläggning. Diphenylmetan di-isocyanat (MDI) är den så kallade härdaren i den färdiga produkten. Viktigt att komma ihåg är att polyuretan är att alla isocyanater neutraliseras när polyolen och isocynaten blandas tillsammans och härdar.

  • Hur tillverkas polyuretan?

  • Polyuretan är i grund och botten en plast som består av en grupp av kemiska reaktioner så kallade polymerer som kan ges mycket olika materialegenskaper: den kan vara mjuk eller hård och finns i konsistenserna massiv eller skum. Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden. Den Polyuretan vi använder till sprayisolering består i huvudsak av Polyol och Isocyanat i förening och bildar efter applicering en helt miljövänlig produkt som med slutna celler blir hård då den exponderat.

  • Vad kostar det att isolera med polyuretan?

  • I våra offerter listar vi kostnader på material, arbetstid och restid. Beroende på yta kommer kostnaderna att öka. För att ta ut en offert till dig behöver vi veta: vad är det som ska isoleras, hur stor yta och hur många mm skum ni skulle behöva ha.

  • Är polyuretan bra?

  • Polyuretan har en exemplarisk isoleringsförmåga. Polyuretan slutna celler har i princip nästan den dubbla teoretiska isoleringsförmågan jämfört med mineralull, men i praktiken är isoleringsförmågan ännu bättre då det blir helt tätt, man slipper alla skarvar.

    Andra fördelar med polyuretan som isolering jämfört med mer traditionella isoleringsmetoder:

    • Snabb applicering (polyuretanskum sväller 20-50 gånger sin storlek)
    • Lägre arbetskostnader
    • Kräver minimalt förarbete
    • Mindre underhåll
    • Materialet är fuktavvisande, går att tvätta av och kan målas
    • Ger bra ljudisolering – Polyuretan dämpar ljud mellan 7–9 dB
    • Ger ett hus med bättre luft och sänker uppvärmningskostnaden
    • Inga skarvar vilket tar bort köldbryggor och gör isolering av hörn och trånga utrymmen enkel.
    • Ingen konvektion Bra isoleringsförmåga, täthet, styrka och elasticitet – Den termiska ledningsförmågan hos polyuretanskum är ca: 0,020-0,025 W/mK Miljövänligt –
    • Polyuretanskum är helt fri från CFC (freoner), tungmetaller och AZO-färger
  • Vad är vanliga användningsområden för polyuretan?

  • Polyuretan, som ibland kallas uretan eller PUR, är ett material med närmast obegränsade användningsområden. Materialet karaktäriseras av låg vikt, styrka, stabilitet och oöverträffade isoleringsegenskaper. Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden. Materialet finns nästan överallt och vi möter det varje dag; polyuretan bidrar med komfort, säkerhet och design i en mängd produkter. Styvt isolerskum finns bland annat i prefabricerade byggelement, fjärrvärmekulvertar, husvagnar och kylskåp. Flexibelt skum finns i sängmadrasser, kvalitetsmöbler och instrumentbrädor. Tack vare polyuretanets inneboende isolerförmåga, styrka, täthet, lätthet, formbarhet och fuktavisande egenskaper, finns det i närmast outtömliga användningsområden.

  • Vad är skillnaderna mellan mineralull och polyuretanisolering (skumisolering)?

  • Mineralull tillverkas av tunna fibrer i glas (glasull) eller stenmaterial (stenull). Materialet binds samman med hjälp av fenol och formaldehydharts. Detta är ämnen som är giftiga, men vid normal användning av materialet anses gifterna vara bundna och stabila. Det krävs mycket energi, och stor miljöpåverkan för att tillverka mineralull, och dammet är också ett arbetsmiljöproblem.

    Polyuretan är i grund och botten en plast som består av en grupp av kemiska reaktioner, så kallade polymerer, som kan ges mycket olika materialegenskaper: den kan vara mjuk eller hård och finns i konsistenserna massiv eller skum. Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden.

    Den Polyuretan vi använder till sprayisolering består i huvudsak av Polyol och Isocyanat i förening. Viktigt att komma ihåg om polyuretan är att alla isocyanater neutraliseras när polyolen och isocynaten blandas tillsammans och härdar. Efter applicering bildar den en helt miljövänlig produkt som med slutna celler blir hård då den exponderat. Eftersom polyuretan med slutna celler har ett stabilt Λ (lambda-värde) påverkas inte isoleregenskaperna av fukt eller vind, till skillnad från konventionell isolering.

    Jämfört med konventionell isolering kan även tjockleken minskas med 50 – 65 %. I praktiken innebär det att exempelvis 500 mm mineralullsisolering i ett tak kan bytas mot ett 150 –200 mm polyuretanskum med samma isoleringseffekt.

  • Kan man återvinna polyuretanskum?

  • Det finns väl utvecklade metoder och procedurer för direkt och indirekt återanvändning av polyuretan. Bara i västra Europa finns det minst 900 företag som arbetar med återvinning av plast. Cirka 50 av dessa finns i Skandinavien. Denna och ytterligare information finns tillgänglig hos det brittiska marknadsundersökningsinstitutet för global plastindustrin: Applied Market Information Ltd (AMI).

  • Vad består polyuretan av?

  • Polyuretan är en tvåkomponentprodukt som består av polyol och isocyanat som blandas till det vi kallar för polyuretanskum. Polyolen är normalt en glykos eller ricinolja. Isocyanat är en råoljeprodukt som tas ut i ett av stegen i raffinaderiets cracker-anläggning. Diphenylmetan di-isocyanat (MDI) är den så kallade härdaren i den färdiga produkten. Viktigt att komma ihåg om polyuretan är att alla isocyanater neutraliseras när polyolen och isocynaten blandas tillsammans och härdar. Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden.

  • Är polyuretan vattentätt?

  • Sprayisolering med polyuretan slutna celler är en högeffektiv isolering som kommer åt i alla hörn och skrymslen det sjunker varken ihop eller krymper. Sprayisolering med polyuretan slutna celler har en betydligt högre isoleringsförmåga och täthet jämfört med nästan alla isoleringsmaterial på marknaden.

    Skummet är fuktavvisande och kan användas i miljöer som är extra hårt utsatta för fukt. Det går snabbt att applicera sprayisolering och är därför extra bra för stora ytor som förråd, lagerlokaler, ekonomibyggnader men även i villor och fastigheter.

  • Är polyuretan farligt?

  • Polyuretan innehåller isocyanater som kan frigöras vid uppvärmning och slipning, det är då materialet är farligt att andas in, därmed är det viktigt att anlita en professionell aktör med erfarenhet och kunskap om hanteringen. Som ett led i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete utbildar vi alla våra anställda inom härdplast redan från början. Vi arbetar alltid enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2014:43. Efter ett dygn är det helt ofarligt att vistas i utrymmet som isolerats med polyuretanskum. Polyuretanskum är helt fri från CFC (freoner), tungmetaller och AZO-färger.

  • Är polyuretan brandfarligt?

  • I sin rena form kan polyuretan vara brandfarligt, det kommer dock aldrig självantända utan behöver en brandkälla för att kunna fatta eld. Vi använder endast uretancellplast som är självslocknande enligt ASTM 1692, ISO 3582 eller DIN 4102-B2 alternativt B3. Vid förbränning frigörs samma mängd av kritiska element som vid förbränning av exempelvis trä, kol, läder och kork.

  • Vad är polyuretan för material?

  • Polyuretan är i grund och botten en plast som består av en grupp av kemiska reaktioner så kallade polymerer som kan ges mycket olika materialegenskaper: den kan vara mjuk eller hård och finns i konsistenserna massiv eller skum. Den har en mycket god värmebeständighet och klarar nötning. (Polyuretan har dessutom goda elektriskt isolerande egenskaper). Polyuretan har antingen öppna eller slutna celler vilket möjliggör ett stort antal användningsområden. Den Polyuretan vi använder till sprayisolering består i huvudsak av Polyol och Isocyanat i förening och bildar efter applicering en helt miljövänlig produkt som med slutna celler blir hård då den exponderat.

Byggmoduler

  • Vad kostar ett modulhus?

  • Det beror på vilken storlek du behöver, läs mer på här eller kontakta oss för att få en offert.

  • Vad är byggmoduler?

  • En byggmodul är mycket effektiv och tidsbesparande att använda som väggblock, då man kan spara upp till 50-80% av byggtiden jämfört med att bygga med lösvirke. En av våra specialiteter är produktion av sandwichelement med polyuretanskum-isolerande byggblock. Gemensamt för alla sandwichelement vi producerar är dess styrka, stabilitet, låg vikt, enkel hantering och installation samt enastående isoleringsegenskaper.

    Vi är ensamma om att kunna producera riktigt stora byggelement – Upp till 9 000 x 3 000 mm med en tjocklek upp till 145 mm. Som konstruktionsmaterial använder vi i regel substrat av plåt eller plywood eller reglar av trä. Alternativt paneler av gips eller reglar av stål eller lättmetall. De har en mycket hög hållfasthet över lång tid, bygger på flexibla och smidigt lågviktiga lösningar, samt sist men inte minst: är utrustade med enastående isoleregenskaper.

  • Vad är en Husmodul?

  • En husmodul är vad vi kallar våra byggmoduler och polymoduler, de är mycket effektiva och tidsbesparande att använda som väggblock, då man kan spara upp till 50-80% av byggtiden jämfört med att bygga med lösvirke. De har en mycket hög hållfasthet över lång tid, bygger på flexibla och smidigt lågviktiga lösningar, samt sist men inte minst: är utrustade med enastående isoleregenskaper.

Maskiner

  • Hyra isoleringsmaskin

  • Vi är återförsäljare av Gracos polyuretanmaskiner, lösullsmaskiner från IsoPro1-serien och Meyer. Vi har idag ingen uthyrningsverksamhet.